Jacint Ventura Queija

Va ingressar, com a becari, en el Departament de Zoologia de la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1983, realitzant la tesis doctoral sobre diferents aspectes de la reproducció, alimentació, distribució geogràfica, morfologia i taxonomia de les dues espècies del gènere Arvicola presents a la península Ibèrica: la rata talpera, A. scherman (abans A. terrestris) i la rata d’aigua, A. sapidus. Es va doctorar a l’any 1988.

A partir de 1987 va ocupar diferents places de professor, primer a la UB i més tard a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2020, any de la seva jubilació, és col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG).

El material dipositat al MCNG està integrat principalment per cranis, ossos de l’esquelet postcranial i pells dels exemplars d’A. scherman i A. sapidus obtinguts durant el desenvolupament de la seva tesi doctoral. En aquell moment, la primera d’aquestes espècies constituïa una plaga agrícola important a la Vall d’Aran (Lleida) i la segona produïa danys als conreus d’arròs del delta de l’Ebre (Tarragona). La col·lecció inclou l’holotip i els paratips de la subespècie A. scherman (terrestris) cantabriae, descrita a la tesi, així com donacions de cranis i/o pells d’individus d’altres poblacions d’Arvicola o d’altres gèneres. Fins a l’actualitat els exemplars d’Arvicola dipositats al MCNG han constituït el material d’estudi d’una trentena d’articles científics i dos tesis doctorals.



Col·leccions

Col·lecció Matèria Temàtica Any d'ingrés Registres Fotografies Estat
Jacint Ventura Queija Zoología Vertebrados 2021 0 0 En revisió